Mommy

Mijn zwangerschaps-wellnessmoment bij Wu Wei

Voor ik zwanger werd, stond er regelmatig een bezoekje aan de wellness op het programma. Zowel mijn vriend als ik kunnen enorm genieten van een sauna-, hammam- en relaxatiemoment waardoor we toch probeerden tweemaandelijks een bezoekje probeerden in te plannen. Nu ik zwanger ben, is zo’n wellnessmoment niet meer altijd zonder risico’s. Maar wat mag wel, en wat niet? En, alle zorgen eventjes loslaten, gaat dat nog wel? Ik ontdekte het bij één van mijn favoriete wellnessadresjes: Wu Wei in Kortrijk.

Wat wel en wat niet?

Na heel wat ‘goede adviezen’ te hebben gehoord van vrienden en familie, besloot ik toch eventjes een deskundiger advies in te winnen vooraleer ik naar de wellness trok. De een zweerde immers bij ‘kan toch allemaal geen kwaad’ terwijl een ander me vol angst probeerde ‘je gaat je ongeboren kind schade berokkenen door die sauna!’ in te prenten. Gek toch hoe dat gaat?

Eerst en vooral, enkele don’ts: Ja, naar de sauna gaan wordt afgeraden aan zwangere vrouwen, maar vooral in de eerste 3 maanden (14 weken) van je zwangerschap. Ook de laatste paar weken van je zwangerschap zijn vaak niet zo’n goede momenten om een sauna binnen te wandelen, maar dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat je zelf minder goed tegen de warmte kan. Voor je baby kan het dus absoluut geen kwaad. Een infraroodsauna wordt helemaal afgeraden omwille van de straling.

Ook een hammam is niet zo’n goed idee. Niet zo zeer van de warmte of vochtigheid, maar vaak door de grote hoeveelheid etherische olie in de lucht. Deze kunnen – al is hier geen sluitend bewijs voor – schadelijk zijn voor je kindje, dus doe het toch maar liever niet.

Als je dan toch in de sauna of warm bad gaat zitten: voorkom oververhitting. Ga dus niet in de heetste sauna’s of baden, bouw rustig op, luister naar je lichaam en ga korter én lager in de sauna zitten. Als je je toch overdoet, zal je je sneller duizelig of onwel voelen worden, met soms een ‘natuurlijke koorts’ tot gevolg, die kan ontstaan in de sauna kan zowel voor jezelf als de baby gevaarlijk zijn. Dus, gewoon verstandig wezen is de boodschap. En véél drinken!

In het bubbelbad, de hottub en dompelbad gaan in een wellnesscomplex (of een gewoon zwembad) wordt afgeraden vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum, omwille van de grotere concentratie aan bacteriën in zo’n bad. Gelukkig ben ik daar helemaal nog niet, dus kon ik zonder zorgen genieten van het prachtige zwembad en de hot tub.

Zwangerschapsmassage

Bij Wu Wei kan je echter niet alleen terecht voor de klassieke wellness, maar ook voor een heerlijke behandeling. De typische massage’s – met kruidenmengelingen, etherische olie, ‘harde’ technieken, .. – waar je regelmatig voor op je buik moet gaan liggen, moet je echter aan je laten voorbij gaan. Wil dat daarom zeggen dat mama’s uit de boot vallen? Absoluut niet! Een ‘mommy-massage’ doet wonderen, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Tijdens zo’n massage wordt er heel veel rekening gehouden met armen en benen, die gedurende de zwangerschap heel wat meer vocht vasthouden. Met speciale technieken wordt de doorbloeding gestimuleerd en wordt opgehoopt vocht wat beter gekanaliseerd.

Ook de onderrug en schouders worden onder handen genomen. Niet door klassiek op je buik te gaan liggen, maar door op je zij te gaan liggen. Een aparte ervaring, maar daarom niet minder deugddoend. Mijn onderrug is Wu Wei alvast héél dankbaar!

Ook je buik wordt niet vergeten. Met zachte handelingen wordt je buik licht gemasseerd en ingesmeerd met heerlijk geurende Ahava-producten. Heel grappig om de baby te voelen reageren op deze aanrakingen. She loved it!

Wat mag je echter niet verwachten van dit soort massages, zijn de ‘stevigere’ handelingen zoals het vrijmaken van je nek- & rugspieren of het zetten van druk op je bekken. Je weet maar nooit dat er plots te veel afvalstoffen in je lichaam vrijkomen .. Voeten en handen worden omwille van die reden ook wat vermeden. Voor deze laatste ga je beter langs bij een specialiseerde masseur of kinesist. Just in case.

Voor de rest: GENIET! En laat je niet bangmaken door de moraalridders .. Mijn gynaecoloog zei zelfs: happy mommy makes a happy baby!

Voldoende drinken en rusten

Ik haalde het daarnet al eens aan, maar omwille van het belang ervan haal ik het nog eens aan: DRINK VOLDOENDE WATER! Ooit al eens hoofdpijn gehad na de sauna? Daarom dus. Voor jezelf misschien niet zo onoverkomelijk, maar voor je baby helemaal niet goed.

Voldoende drinken zorgt voor een betere vochtafdrijving na de wellness, het afvoeren van eventueel vrijgekomen afvalstoffen na het masseren en het is ook gewoon goed voor je kindje. Bij Wu Wei is het water gratis, dus maak er gebruik van!

Neem ook voldoende tijd om te rusten. Je lichaam is tijdens een zwangerschap met duizend-en-één dingen tegelijk bezig, dus het zal sneller vermoeid aanvoelen. Plus, verdienen we als ‘mommy-to-be’ gewoon eens niet wat extra rust? Haardvuurtje, boekje erbij, een lekker hapje .. Ah, heerlijk!

En jij?

Laat deze post een geruststelling zijn voor alle mama’s-in-spé die twijfelen om eens even wat me-time in te plannen: het kan allemaal nog best! Gewoon goed luisteren naar je lichaam en niets doen waar je je niet lekker bij voelt. Twijfel je toch? Je verloskundige of dokter is maar een telefoontje van je verwijderd hé ..

Zelf een dagje mommy-me-time inplannen? Dat kan! Prijzen, menukaart, themadagen én de verschillende lichaamsbehandelingen vind je terug op de website van Wu Wei. Wu Wei zelf vind je terug in de Kongoweg 23, 8500 Kortrijk

Groetjes,

Laura

11 thoughts on “Mijn zwangerschaps-wellnessmoment bij Wu Wei

 1. In de zomermaanden is het hier net een Turks Stoombad. Warme dampige mist die als een natte deken op je huid slaat. In NL was ik gek op sauna’s, maar tegenwoordig omarm ik elke koele bries.

  1. Ja wel .. Zo evident vond ik dat toch niet hoor! Ik heb super veel ‘negatieve’ info gekregen, maar dat kwam blijkbaar vooral uit onwetendheid, vandaar dat ikzelf ook twijfelde .. Gelukkig heb ik een deskundige om advies gevraagd!

 2. Ik kan ook enorm genieten van sauna en wellness. Moet wel eerlijk toegeven dat ik tijdens mijn zwangerschappen nooit sauna gedaan heb. Hoe jij het beschrijft moet het idd wel kunnen.
  Zalig zo’n massage lijkt me 🙂
  Leuke sauna ook!

 3. Wat fijn dat je zo veel en goede info hebt gegeven over wat wel mag en wat niet!
  En zo’n massage lijkt me heerlijk als je zwanger bent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *