Personal

Waarom wij steeds kiezen voor een vakantiehuisje!

Hoewel het jaar nog maar net begonnen is, kijken veel mensen al reikhalzend uit naar hun vakantie. De een kiest voor een avontuurlijke vakantie in de sneeuw, de ander voor een all-in hotelvakantie richting de zon, nog iemand anders gaat liever kamperen, en wij? Wij kiezen de laatste jaren eigenlijk alleen maar voor vakanties waar we zelf een huisje (mét zwembad, haha!) kunnen huren. Veel mensen vinden dat blijkbaar gek. Het leidde zelfs tot een geanimeerd gesprek tussen collega’s in onze keuken op het werk.

Of het nu in Frankrijk is, Spanje, Zuid-Afrika of zelfs IJsland: op hotel gaan zit er voor ons niet echt meer in. Zelfs op citytrip kiezen we bijna altijd voor een vakantiehuisje of -appartement. Maar waarom doen we dat? Ik geef je vandaag drie redenen:

Luberon

Space & Privacy

Voor ons reden nummer één om te kiezen voor een vakantiehuis: PLAATS & PRIVACY! In een ‘normale’ hotelkamer heb je een ‘eigen’ ruimte van zo’n 20m² en moet je quasi alle andere ruimtes gaan delen met andere mensen. Het zwembad, de restaurants, de tuinen, .. . Niet iedereen is jammer genoeg even rustig, beleefd, respectvol of proper, wat vaak tot lastige situaties kan leiden. Been there, done that. Deze nare ervaringen zijn trouwens de hoofdreden waarom ik een hekel heb aan all-in hotels. Nee nee, geef mij dan maar de rust en privacy van een vakantiehuis.

Wanneer wij boeken, zoeken wij een huisje dat bestaat uit meerdere slaapkamers, een keuken, een woonkamer en een buitenruimte (mét zwembad als ‘t kan). Genoeg ruimte dus om samen van te genieten. Ook voor Aline is het leuk om een eigen, grote plek voor zichzelf te hebben waar ze zich kan uitleven. En als ik daarvoor af en toe zelf eens de vaat moet doen of een wasje draaien, doe ik dat met plezier.

Mijn vakantie, mijn regels, mijn tempo

Oké, ik geef het toe: natuurlijk is het za-lig om helemaal niets te moeten doen en op je wenken bediend te worden in een hotel. Maar eerlijk gezegd word ik het na enkele dagen k*tsmoe. De (huis)regeltjes, de vaste tijdstippen waarop je MOET eten, de shows, .. Ervaring leert mij dat je in een hotel toch niet zo vrij bent om je eigen ding te doen. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de schoonmaakploeg, het animatie-team (want soms vlieg je uit het zwembad als er activiteiten zijn), de menu’s van het restaurant, .. . Stiekem vind ik het wel leuk om bediend te worden, maar uiteindelijk doe ik toch gewoon liever m’n eigen ding doorheen de dag.

Ook vind ik dat je in een vakantiehuisje iets meer het échte ‘lokale’ gevoel kan ervaren. Heel wat vakantiehuizen zijn immers gebouwd in de typische stijl van de streek waarin je verblijft (denk maar aan de Provence, de Dordogne, De ‘quinta’s’ in Portugal, .. ) of liggen iets centraler gelegen. En wat doe je met je huurwagen als je op hotel slaapt? Is er wel altijd parking genoeg? Een probleem dat wij in een vakantiehuis nog niet hebben ervaren..

Cuisine Locale

Nog zo’n reden waarom wij eigenlijk altijd kiezen voor een huisje, is het feit dat we zelf kunnen koken. Sommige mensen vinden dat lastig – zeker op vakantie – maar voor ons is dat echt een verademing. Op hotel – en daarmee bedoel ik dan wel vooral de all-in hotels – onbeperkt hetzelfde eten (en drinken). Maar een buffet is ook maar een buffet, en ook vaak verdacht ‘continentaal’. Eigenlijk schep je gewoon maar op wat je thuis ook eet. Vet en veel, zoals we in Brugge zeggen. Leuk voor een keer, maar niet voor een hele vakantie.

Luberon

In het huisje wisselen wij af: lekker samen koken & aperitieven met dingen dat we uit de lokale supermarkt meebrengen, barbecueën in de tuin (ahja, dat kan immers ook!) of soms ook wel eens lekker in een restaurant eten. En naast een goede reden om de lokale markten/dorpjes af te struinen naar lokale lekkernijen of restaurantjes, maakt dit je vakantie ook nog net iets authentieker!

Waar kies jij voor als je op vakantie gaat? Kies je voor de zorgeloze luxe van een hotel, of toch iets meer voor de lokale ervaring die een vakantiehuisje je biedt? Let me know!

Groetjes,

Laura

20 thoughts on “Waarom wij steeds kiezen voor een vakantiehuisje!

 1. Wij kamperen eigenlijk altijd in het voorjaar en de zomer en in de herfstvakantie huis ik dan een huisje, omdat het te koud is om te kamperen, vaak gaan we dan naar Zuid Frankrijk om te klimmen en overdag is het prima weer, maar ‘s nachts kan het al koud zijn. Ik vind een huisje dan ideaal. Je hebt je eigen ruimte., kan koken. precies wat jij ook zegt.

  1. Inderdaad! Kamperen is dan weer niet aan mij besteed (alhoewel ik een sta-caravan wel kan apprecieren) maar zoals je zegt is een huisje dan ideaal als het wat kouder is. Zuid-Frankrijk is overigens SUUUUUUUUUUUUPER mooi!

 2. moeilijk kiezen want ik vind een huisje leuk maar een luxe hotel ook prima, huisje is gezelliger denk ik dan en heb je geen last van andere dus dan toch voor het huisje

 3. Wij kiezen voor een vakantie eigenlijk altijd voor een huisje of appartement, precies om die redenen die je zelf ook aangeeft. Namelijk je eigen ruimte en het gevoel van vrijheid plus de mogelijkheid om te kunnen koken. Een hotel vind ik prima voor 1 of 2 nachten maar langer hoeft voor mij echt niet, want dan voel ik me toch ergens opgesloten.

  1. Ja, exact dat gevoel! Je MOET ook bepaalde regels volgen (bvb wanneer je gaat eten, zwemmen, activiteiten, .. ) en daar heb ik echt een hekel aan. Als ik ‘s avonds laat nog eens in een zwembad wil springen, dan wil ik dat gewoon ook kunnen, haha!

 4. Ik verkies ook veel liever een appartement of een huisje boven een hotel kamer, het geeft zoveel meer rust op vakantie. En daar ga je tenslotte voor!

  1. Ja, boeken wij echt ook ontzettend veel mee de laatste tijd! Gelukkig nog géén negatieve ervaringen mee gehad, maar soms lees je wel vanalles ..

 5. Ik snap jullie keuze helemaal hoor! De luxe van een hotel is af en toe heerlijk, maar wel voor maximaal enkele nachtjes. Voor een lange vakantie kies ik ook liever voor wat meer vrijheid en flexibiliteit.

 6. Wat een leuk blog. En ook de reacties hierbij leuk om te lezen. Fijn dat er zoveel keus is tegenwoordig. Voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen. En ook in zoveel diverse landen. Zeker met air b&B en Belvilla ed wordt het steeds makkelijker.

 7. Wij kiezen ook vaak voor een vakantiehuisje of appartement. Wel afhankelijk van de bestemming, soms is de luxe van een hotel ook wel eens lekker. Maar over het algemeen vind ik het heerlijk om gewoon te koken en zelfs alles te kunnen regelen.

  1. Ja uiteraard! Heel soms zit ik graag wel eens in een hotel op een korte citytrip of een tussenbestemming, maar echt constant in een hotel zitten? Naah, niets voor ons!

  1. Was bij ons tot enkele jaren geleden ook zo hoor. Al merkten we dat we altijd véél rustiger waren als we kozen voor een huisje of airbnb. Op den duur is dat dan zo gegroeid dat we nauwelijks hotels bekijken als we een reis boeken. Nog voor onze dochter er was eigenlijk. Hangt een beetje af van het reisdoel ook denk ik?

 8. Leuk artikel! Als wij op vakantie gaan om rond te trekken dichtbij gaan wij altijd met onze campervan, en als we verder van huis zijn dan kiezen we wel voor een hotel met ontbijt, maar dat is dan slapen en eten en terug op pad.
  Maar voor een weekje op 1 plek vind ik een huisje ook ideaal! En volgende keer kies ik ook voor een volledig privé huisje met zwembad. Twee zomers terug boekten bij in de Provence ook een huisje, maar was met een gezamelijk zwembad (er waren een drietal huisjes en enkele hotelkamers), maar de eigenaars vonden de kinderen al snel ‘te luid’ in het zwembad, terwijl dat gewoon spelende kinderen waren, of als er andere mensen in het zwembad waren moesten bv. hun opblaasspullen er uit…

 9. Hotelovernachtingen vind ik ook heerlijk maar wij gaan meestal met de caravan. Dat vind ik pas genieten, lekker barbecueën, lekker met een wc rolletje naar de wc’s lopen soms haha! Lekker op een stoeltje voor de keer zitten, heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *