Mommy

Onze keuze voor een tweedehands geboortelijst

In mijn vorige ‘Mommy Talk’ liet ik het onderwerp al eventjes voorbij komen, maar vandaag wil ik jullie graag wat meer vertellen over het wat en het waarom van onze keuze voor een tweedehands geboortelijst. Een gevoelig onderwerp zo blijkt, want wanneer ik iemand er over vertel is de persoon in kwestie ofwel héél sceptisch, ofwel héél positief. Daar mag toch wel eens een blogpostje aan gewijd worden, niet?

Wat moet dat kosten?

Voor ons begon het eigenlijk allemaal met een artikel uit de ‘Wat moet dat kosten’-serie van De Standaard, enkele maanden voor we de beslissing namen om voor een kindje te gaan. In dat artikel werd een berekening gemaakt over hoeveel een kindje eigenlijk kost in z’n eerste levensjaar, en hoe veel geld mensen ‘gemiddeld’ uitgeven aan babyspullen. Toen ik net geen bedrag met vijf cijfertjes zag staan, viel ik bijna achterover. Wat?! Zouden we toch niet beter nog eventjes wachten en de verdere afwerking van ons huis voornemen? Twijfel, twijfel, twijfel, ..

Gelukkig zaaide het artikel in kwestie niet alleen maar paniek, maar bood het ook enkele alternatieven aan. Een daarvan was de tweedehands geboortelijst van Mic Mac Minucule, een Gentse start-up. Een bijna volledig nieuw concept, dat ons eigenlijk direct aansprak! Want euh, én besparen én producten een tweede leven geven? Yes please!

Hoe werkt dat nu?

Eenmaal het eerste contact gelegd is, volgt er een afspraak waar iemand van Mic Mac Minuscule samen met de ouders-in-spé de lijst op van spulletjes die je nodig hebt opmaakt. Wat heb je écht nodig, wat wil je zelf en wat skip je beter. Voor first-time-parents like ourselves een hele verademing, want hoe begin je daar anders in godsnaam aan? Ook over je persoonlijke stijl wordt gepraat, zodat de aankoopjes natuurlijk perfect bij je ‘goesting’ en interieur passen. Een beetje abstract? Wel, bij ons kwam ‘scandinavisch’ nogal redelijk snel uit de bus als stijl.. En babykamer-meubeltjes & kleertjes, die kopen we liever zelf ..


Bron: http://facebook.com/micmacminuscule – Mic Mac Minuscule

Eenmaal dat allemaal achter de rug, start Mic Mac Minuscule achter de schermen de zoektocht – rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, online, facebookgroepen, .. – naar jouw gekozen spullen. Daarbij screenen ze elk product op properheid, kwaliteit en veiligheid. Wijzelf moeten niets meer doen, buiten af en toe eens bijkletsen met onze ‘Mic Mac Madam’ ! Wat een verademing, want zelf ben ik daar écht geen mens voor ..

Alle spulletjes staan netjes op tijd – een maandje voor je uitgerekende datum – klaar bij de persoon met wie je de lijst besproken hebt. Het park bijvoorbeeld kan je dan al gaan ophalen, maar de eetstoel kan je daar nog even ‘parkeren’ tot je kleintje ‘m nodig heeft. Familie en vrienden kunnen eenvoudigweg online een geschenkje uitkiezen via een online-platform OF via een telefonische hulplijn. Een beetje het dreambaby-concept, maar dan zonder het heen-en-weer geloop naar de winkel!

Wat kost dat?

Natuurlijk de belangrijkste vraag die mensen mij hieromtrent stellen: wat kost dat? Wel, laat mij eerst en vooral eens beginnen met wat het ons heeft uitgespaard. Toen wij samen met de ‘Mic Mac Madam’ onze lijst opmaakten, kwamen we aan een nieuwprijs-lijstwaarde – waar alle producten die we kozen aan de winkelwaarde geprijsd stonden – van ongeveer 3,200 euro. Mic Mac Minuscule engageert zich echter om de spullen aan te bieden aan 50% (maximum 70% mocht het product héél moeilijk te vinden zijn tweedehands) van de winkelwaarde, waardoor de werkelijke ‘kostprijs’ zakte naar ongeveer 1,700 euro. Zelfde lijst, zelfde producten, maar gewoon tweedehands.

Oké, het kan soms zijn dat zij iets goedkoper kunnen op de kop tikken dan de afgesproken 50%, maar eerlijk? Het werk en de tijd die onze Mic Mac Madam aan onze lijst heeft besteed is ons meer waard. Plus, het omgekeerde is ook waar. Is er eens een productje wat duurder uitgevallen, dan krijgen we ook niet plots een factuur nagestuurd. ‘t Is een beetje wederzijds vertrouwen hebben denk ik.


Bron: http://facebook.com/micmacminuscule – Mic Mac Minuscule

We betaalden een voorschot van ongeveer 500 euro, waarvan we een stuk terugkrijgen als de lijst volledig ‘afgekocht’ is. Een deeltje is voor het in stand houden van het bedrijf Mic Mac Minuscule, een ander deeltje voor de zelfstandige Mic Mac Madam en mocht je lijst niet volledig leeg zijn, wordt het resterende voorschot gebruikt om het niet-gekochte deeltje te betalen. Mij hoor je niet klagen hoor!

En verder?

Mic Mac Minuscule wil naast een top-geboortelijst en blije ouders ook een centje inzamelen voor het goede doel. Daarom vragen ze aan ons – de ouders – 10% van de lijstwaarde aan een goed doel van eigen keuze te schenken. Wij schenken elk jaar al iets aan het goede doel, dus voor ons zéker geen probleem.

En zijn onze eigen spullen klaar voor een tweede, derde, vierde, .. leven? Dan geven we ze gewoon terug aan onze Mic Mac Madam. Zij brengt ze voor ons weer in omloop!

Kritiek ..

Ik haalde het eerder al eens aan, maar phoe, de kritiek die wij kregen was soms echt wel van de pot gerukt. De grappigste opmerking die we in dit opzicht kregen was iets in de trend van ‘alé, tweedehands? Tof, maar .. Als je zo op je geld zit moet je niet aan kinderen beginnen hé’. Euhm. Wait whut? Het is niet omdat je kiest voor tweedehands, dat daarom iets vies, armzalig of ‘goedkoop’‘ is?


Bron: http://facebook.com/micmacminuscule – Mic Mac Minuscule

Ergens hoop ik dat dit artikel heel wat mensen doet beseffen dat een babylijst helemaal niet duur moet zijn én dat een tweedehands babylijst niet zo zeer ‘vies’ of ‘goedkoop’ moet zijn. Wij zijn alvast helemaal overtuigd, en kijken vol spanning uit naar de spulletjes die onze Mic Mac Madam voor ons heeft gehaald!

Zelf benieuwd naar dit concept of interesse in een tweedehands geboortelijst? Je vind Mic Mac Minuscule terug op hun website of op facebook.

Groetjes,

Laura

33 thoughts on “Onze keuze voor een tweedehands geboortelijst

  1. Wat een domme opmerking joh! Wij hebben dan zelf geen kinderen maar ik snap je volledig hoor. Waarom alles nieuw kopen terwijl je het maar zo kort gebruikt? Dan kun je toch beter goede tweedehands kopen? En met deze formule ben je er in ieder geval van verzekerd dat het goed is en help je anderen ook nog weer.

    1. Voila, dat vonden wij ook! Meer dan duizend euro voor een kinderwagen? Neen bedankt .. Dan neem ik wel een tweedehands en koop ik met het geen ik uitspaar wel iets anders!

  2. Ik had al eens van dit concept gehoord en vind het een heel goed idee. Tweedehands babyspulletjes zien er meestal echt nog uit als nieuw en als je duurzaam bezig kan zijn, waarom niet?

  3. Wauw ik vind het een prachtig concept! Ook dat er goede research wordt gedaan door het bedrijf zelf, bvb. naar properheid van de spullen! Ik zou het misschien ook wel doen!

  4. Ik vind het geweldig! Ik kende het hele concept niet (we zijn nu ook nog niet bezig met ‘proberen’ 😉 ), maar ik denk dat het ook echt wel iets voor ons is in de toekomst!

  5. Ik kende dit concept nog helemaal niet (misschien omdat ik zelf nog helemaal niet met kinderen bezig ben), maar wat goed dit. Helemaal omdat het duurzaam is. Dat soort concepten steun ik alleen maar 😉

    1. Tegen wie je ‘t zegt! Soms kan je met 50 euro amper iets aanvangen op een lijst en koop je uiteindelijk een bon of een stom prulletje .. Wij hopen toch voor onze dochter iets anders te doen!

  6. Ik vind het FANTASTISCH dat jullie dit doen! Wat een onzin dat het vies of goedkoop is, het gaat erom dat je spullen die amper gebruikt zijn niet weggooit maar hergebruikt. Ik wil dit later ook echt gaan doen als ik ooit kinderen zou krijgen, dus bedankt voor je fijne artikel en ga zo door! Hopelijk dringt het bij mensen die niet zo open-minded zijn door dat we echt eens iets moeten gaan doen om de wereld te redden.

    1. Top dat het artikel je zo enthousiast maakt! Wij vonden het vooral frappant hoeveel mensen er ofwel niet doorhadden wat we gingen doen, of vooral dachten dat het om een gebrek aan centen ging.. Zo zie je maar dat we er ab-so-luut nog niet zijn met een goede mindset!

  7. Wij hebben destijds alles nieuw gekocht, maar achteraf heb ik wel eens aan mezelf gevraagd waarom eigenlijk? Het had ons enorm veel geld bespaard als we ook dingen tweedehands hadden gekocht.

  8. Wat een mooi, sterk en sprekend artikel, of je nu kijkt voor een babykamer of omdat je zoekt voor je eerste woning. Waarom moet alles splinternieuw!! Ik vind het supergoed. Er worden al genoeg bruikbare spullen gedumpt op de stort. Ik heb er heel veel respect voor dat je deze stap zet en deelt. 👍🏻

  9. Niets mis met tweedehands. Wij hebben indertijd ook een en ander gehuurd zoals een wiegje omdat je daar relatief heel kort mee doet.

  10. Toen mijn zoon geboren, gebruikten wij de meeste spullen tweedehands, behalve zijn kleren. Eigenlijk wil ik wel alles nieuw maar nu terugdenken toch blij dat wij tweedehands dingen gebruik want het is maar kort.

  11. Ik had er eigenlijk nog nooit over nagedacht maar ik vind het zeker een interessant concept! Toch gek dat je er kritiek op krijgt, dit is toch een beslissing die ieder voor zichzelf mag maken! 🙂

  12. Ik vind het een fantastisch concept! Wij hebben zelf onze logeerkamer omgetoverd tot babykamer en heel veel eigenlijk hetzelfde gehouden. Ook wij kregen (goedbedoeld) commentaar van: “Je krijgt maar een keer een kind. Dan doe je toch alles nieuw?”. Klopt overigens, want ons dochtertje is ons eerste (en enige) kind. Maar ik vind het juist heel dierbaar om de commode van mijn moeder te hebben geleerd. Waar mijn broertje als baby in 1987 op heeft gelegen.

  13. Ik heb het je al gezegd, ik vind het nog steeds zonde dat mensen zo reageren! Had er zelf nog niet van gehoord maar vind het een super idee en kijk ernaaruit om iets van die lijst voor jullie kleintje te halen! En zoals je al aankaartte, zo’n kleintje groeit veels te snel om veel uit die nieuwe spullen te halen. In no time groeien die daaruit en zonde van al dat geld.
    Leuk om te zien hoeveel leuke reacties je op je artikel krijgt!

  14. Je vergeet er wel bij te zeggen dat 50% van de winkelwaarde gebaseerd wordt op de prijzen van Dreambaby en niet op de prijzen dat het artikel effectief nieuw kost. Zodoende dat een 2dehands lakentje dat nieuw 25euro zou kosten in Dreambaby nu voor 12,50 op de lijst zou staan. Terwijl het een zeeman dekentje is dat amper 3 euro nieuw kost… Er zitten wel wat gaten in het systeem… we zijn zeker te vinden voor het 2dehands concept maar het moet wel eerlijk blijven voor de mensen die iets van de lijst kopen…

    1. Hoi Sien, sorry voor de late goedkeuring! Ik was op reis en kon niet eerder je reactie lezen en goedkeuren. Ik kan je mening gedeeltelijk volgen, want ook op mijn lijst stonden er dingen die misschien goedkoper nieuw waren dan de waarde waarop ze op de lijst stonden. MAAR, ik denk niet dat dat compenseert voor de omgekeerde beweging (de omgekeerde beweging hadden bij bijvoorbeeld op ons parkje, de wippertjes, de tipitent, .. ) Onze keus voor Micmac hebben we ons nog geen seconde beklaagd, want uiteindelijk toch een hele hoop bespaard én hebben heel wat quasi-nagelnieuwe spullen een tweede leven gekregen.

    2. En misschien ook nog even meegeven dat ik in geen enkel geval gesponsord of bevoordeeld ben door Micmac. Je weet maar nooit met al die influencertoestanden!

  15. Allemaal nieuwe spullen? Ons milieu nog zoveel extra belasten? Als je kinderen in zo’n wereld wil zetten, dan moet je er niet aan beginnen he 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *