Mommy

MOMMY TALK: Vierde & Vijfde maand, enkele hersenspinsels

Hiep hiep hoi! Na maanden aftellen hangen wij op dit eigenste moment – hopelijk – ergens boven één of ander Afrikaans land, op weg naar Kaapstad, Zuid-Afrika. We keken hier al voor de komst van ons kleintje ontzettend naar uit, en weten dat dit ergens onze laatste grote reis is met ons tweetjes maakt het des te specialer. En ook ja, dat het de eerste keer is dat ik zo ver van huis weg ben. Ongeveer zo’n 12.500km. Whut?

Verrassend genoeg – want ik had niet echt de bedoeling om m’n hele zwangerschap uit de doeken te doen – merk ik dat jullie best wel geïnteresseerd zijn in dat kleine mensje in mijn buik. Intussen is ze alweer 22 weken aanwezig in mijn buik. HOERA! Dus, vandaag even een update over hoe m’n vierde en vijfde maand verlopen zijn. Joepie! Halfweg!

De befaamde ’20-weken-echo’

Oef, die twintig-weken-echo is eindelijk achter de rug! Iets te laat (net geen 22 weken) dan voorzien, maar blijkbaar normaal. Ergens zat ik wel met een beetje gezonde spanning, want naast het feit dat we ons kleintje nog eens terug konden zien, werden enkele belangrijke ontwikkelingen ‘gemeten’. Is het hoofdje goed ontwikkeld? Functioneren het hartje en de hersenen zoals het moet? Is het rugje volledig dicht? Hoeveel vingertjes en teentjes kunnen we zien? .. ?! .

Ons meisje kreeg een goed rapport en voor’t eerst kregen we ook eens zo’n 3D echo te zien. Damn. Mijn mama-hart-in-ontwikkeling maakte even een sprongetje. Zo ziet ze er dus uit. Wel grappig, want we zien duidelijk dat het ‘ons’ kindje is, met trekjes van papa én mama. Kudos voor de technologie, echt waar! Na onze reis zien we onze kleine meid alweer terug.

De prijs van baby’s

Kindjes krijgen staat onvermijdelijk ook voor geld uitgeven. MAAR! Hoeveel je precies uitgeeft bepaald je volledig zelf. M’n vriend en ik waren het al snel eens dat we gingen proberen zoveel mogelijk babyspullen tweedehands op de kop te tikken, om zo geld over te houden voor kleertjes, het kamertje en de babyproof-afwerking van ons huis. En euh, ook gewoon omdat we nieuwe babyspullen vaak overdreven duur vinden. Ook onze babylijst wordt volledig tweedehands, maar daar vertel ik later wel eens iets meer over. Het kan dus ook anders, maar gek hoeveel commentaar je daar op krijgt.

De grappigste opmerking die we in dit opzicht kregen was iets in de trend van ‘alé, tweedehands? Tof, maar .. Als je zo op je geld zit moet je niet aan kinderen beginnen hé’. Euhm. Wait whut? Het is niet omdat je kiest voor tweedehands, dat daarom iets vies, armzalig of ‘goedkoop’‘ is? Of ben ik de enige die niet automatisch hieraan denkt bij het woord ‘tweedehands’. Bij kledij kan ik daar enigszins nog ERGENS inkomen – een tweedehands onderbroek zou ik nu ook niet moeten hebben – maar voor babystuff bijgod ..

Neem nu buggy-uitzet bijvoorbeeld is slechts een halfjaar gebruikt, en ziet er gloednieuw uit. Dat we ‘m dan konden aanschaffen voor €400 euro (armzalig? goedkoop?) in plaats van €1.200 is dan toch gewoon een mooie besparing? Enneuh, een stuk van die besparing hebben we intussen al teniet gedaan door los te gaan in de babykleertjes-department. ‘k Denk niet dat ons kindje daar van gaat wakker liggen.

En no worries people, katje heeft intussen geleerd om niet in de buggy & draagmand te kruipen. Het was gewoon grappig om te zien hoe ‘curieus’ hij direct was.

Zwanger op vakantie

Na m’n hels eerste trimester, probeer ik eindelijk wat te genieten van mijn zwangerschap. Een beginnend buikje om mee te pronken, schopjes af en toe om me gedag te zeggen en buiten wat rugpijn eigenlijk geen noemenswaardige ongemakken. Ideaal moment toch om op de zogenaamde ‘babymoon’ te vertrekken? Blijkbaar niet. Insert de millenial-moraalridder.

Je zou me niet geloven hoe veel keer ik mezelf al heb moeten verantwoorden voor het feit dat we enkele weken op vakantie gaan. En dan eigenlijk zelfs niet door het feit dat het Zuid-Afrika is, maar gewoon de reis op zich. ‘Amai, in jouw toestand vliegen’, ‘Wat als je daar iets tegenkomt?’ of de klassieker ‘En wat ga je daar nog mogen eten?’. OH. MY. GOD. STOP IT!

Het is Zuid-Afrika, niet de brousse of het Amazone-woud. We zitten op zo’n 1.500km van Malariagebied, men spreekt daar even goed Engels als hier en ik denk ook wel dat het eens voorvalt dat er in Zuid-Afrika eens iemand zwanger raakt. Oké, het is wat beter opletten met eten en drinken (al gaan we heel vaak ons eigen potje koken) maar sowieso beschermde ik mezelf al optimaal tegen de zon én insecten voor ik zwanger werd. En vliegen mag blijkbaar tot je 30ste week zonder problemen. So why all the fuss? Onwetendheid? Ik weet het niet.. Hoe dan ook ga ik er ONTZETTEND van genieten, ook met mijn babybump.

Verdere planning ..

Na de reis begint echter het echte werk: een vierde & vijfde echo, de suikertest, het bestellen van de geboortekaartjes en de geboortelijst finaliseren, het halen en ineenzetten van de kamer, .. . Kortom: de komst van onze kleine zo goed als mogelijk verder plannen. En genieten, dat ook natuurlijk! I’ll keep you posted!

Any thoughts over dit stukje tekst? Tips voor een beginnende ouder of zit je zelf met onderzekerheden over je zwangerschap? Shoot! Wie weet kunnen we elkaar helpen

Groetjes,

Laura

31 thoughts on “MOMMY TALK: Vierde & Vijfde maand, enkele hersenspinsels

 1. ZO herkenbaar! Ik ben 21 weken ver en heb ook heel wat tweedehandsspulletjes op de kop getikt. Best fier op, maar inderdaad kruidige reacties af en toe 🙂 Ongelooflijk eigenlijk hoe sommigen de drang voelen om zoiets te zeggen he hahaha. Wij zijn er nog niet helemaal uit of we al dan niet een geboortelijst gaan leggen. Geniet van jullie vakantie!!!

  1. Gek hé soms .. Nu, er is niets mis met géén geboortelijst te leggen he. Een vriendin van me deed het onlangs ook omdat ze alles al had doorgekregen van haar broer en haar vriendinnen .. Dusja, why not?

 2. Oh zo herkenbaar, al die commentaar. Tijdens mijn zwangerschap was het al zo erg en na de geboorte van mijn dochtertje is het er niet beter op geworden. Mensen hebben blijkbaar snel de neiging om zich te moeien met de opvoeding van je kindje. Zo irritant! Ik geef je trouwens groot gelijk dat je wilt besparen op de baby uitzet, het kost allemaal al geld genoeg. Fijn om te lezen dat de 20 weken echo goed was, ik was daar ook zo zenuwachtig voor. En de 3D echo is prachtig hè? Al lijkt ons meisje helemaal niet op die beelden die we toen hebben gezien, haha. Geniet nog van je zwangerschap!

  1. Ik ben blij dat het niet enkel bij mij is dat het gevoel van ‘mensen moeien zich met alles’ zich zo manifesteert. Ze bedoelen het goed, maar ARGH! En zeker dan nog het feit dat ik voor mijn job met veel ‘oudere’ mensen geconfronteerd word. Ze hebben vaak op alles een andere kijk, zijn soms heel wat directer (op het grove af soms) en begrijpen ook niet altijd de keuzes die we maken. Maar goed, dat zijn enkelingen hé. Ik hoop alleen dat mensen begrijpen dat het ONS kindje is, en dat we zelf wel onze weg zullen zoeken. Andere ouders (zoals mijn eigen ouders) hebben hun kans al gehad hé 😉 ?

   Volgende week dinsdag heb ik nog een echo en zal nog eens vragen naar een 3D’tje! Enkele vrienden van mij hebben wel al gezegd dat hun kindje er ZO goed op leek, eenmaal geboren, dus ergens ben ik wel blij dat ik die 3D gehad heb, maar zoals je zegt: voor’t zelfde geld ziet ze er helemaal anders uit. Maar aan de andere kant: het maakt het nog net iets echter hé?

 3. Fijn dat je je nu beter voelt. Het tweede trimester is vaak ook het prettigst. Niet meer misselijk, maar ook nog geen last van een dikke buik.

  fijne vakantie gewenst.

 4. Iieeeuw, een tweedehands onderbroek…nee, die komt er hier ook niet in. Maar verder is er helemaal niks mis met een tweedehands babyuitzet. Wij hebben ook veel meubels voor de babykamer tweedehands gekocht, en daarna weer doorgegeven aan familie. Kan prima!!! Geniet van je zwangerschap :).

  1. Ja, ik schrok ervan hoeveel mensen daar een mening over hebben. Kan toch maar goed zijn dat bepaalde zaken een tweede leven krijgen? Maar blijkbaar ligt dat voor babyspullen nogal gevoelig .. ?

 5. Ooh, al die “goedbedoelde” opmerkingen, ookal heb ik nu al jaren kinderen, ik herken ze nog altijd 🙂
  Als je kindje geboren is komen er nog een paar 😉
  Gewoon doen waar je jezelf het beste bij voelt is de beste tip die ik je kan geven 🙂

  Xx

 6. Leuke verhalen over spannende tijden. Onze zoons zijn inmiddels jong-volwassenen, maar je verhalen herken ik.
  Onze commodes zijn oude ladenkasten en zullen ooit in hun huis staan te pronken….

 7. Ook voor mij heel herkenbaar, al die drukte en “bezorgdheid” van anderen. Je maakt je keuzes vast goed overwogen, dus waar bemoeit iedereen zich mee? Haha
  Ik snap de keuze voor tweedehands spullen heel goed. Destijds heb ik er niet voor gekozen, maar nu ik zie hoe mooi onze eigen spullen nog zijn, denk ik dat we best veel geld hadden kunnen besparen. Nu gaat hier langzaam alles in de verkoop, en ik hoop er iemand blij mee te kunnen maken die er van zal genieten “ondanks” dat het tweedehands spullen zijn. Dat is echt niet altijd vies of rommel.

 8. Toen ik zwanger was waren die 3D toestanden nog niet zo ingeburgerd. Jammer. Ik had waarschijnlijk een gat in de lucht gesprongen.

  Wat tweedehands betreft, laat hè vooral niet op je koo zitten door zo’n small minded people. Hele slimme keuze van je!!

  Geniet van je welverdiende vakantie!

  1. Ik had me eigenlijk voorgenomen om het niet te doen, maar de gynaecoloog deed het eigenlijk spontaan! Nu kan ik stiekem niet wachten op de volgende 3D-echo!

 9. Gek hé! Hoe kortzichtig men soms denken kan. Niets mis met tweedehands! Zeker niet als de producten nog in goede staat zijn. Lekker van genieten met het gezin en van je buikje! 🙂

  Liefs,

  Grassiëll

 10. Ik begrijp ook niet waarom mensen een probleem hebben met 2dehands. Vaak wordt zoiets enkele maanden gebruikt en is het eigenlijk nog zo goed als nieuw. Ik zou net hetzelfde doen. Ik lees dus graag hoe je dit gaat doen met je geboortelijst, want zou dit later eventueel ook willen doen. Als je weet hoeveel alles kost. Leuk artikel om te lezen 😀

  1. Ik wil je gerust al even het linkje doorsturen als je wil? Normaal gezien zal het artikel binnen een week of twee verschijnen op deze blog, moet enkel nog de definitieve zaken afhandelen!

   1. Kies maar 😊 ben gewoon heel benieuwd. Ben zelf nog niet zwanger maar voor in de toekomst zou ik het ook op die manier doen. Ik zal je volgen, dan mis ik hem zeker niet. 😉

 11. Zo herkenbaar over de tweedehands spullen. Ik heb toen ik zwanger was ook alles op kleding na tweedehands gekocht, omdat het gewoon echt veel geld scheelt en veel dingen echt wel langer mee gaan dan 1 kindje. Zelfde geld trouwens voor mijn halve inrichting hier in huis haha.

 12. Na de zwangerschapspolitie (dit mag je niet doen, dat mag je niet eten) staat de borstvoedingspolitie al klaar…
  Wij hebben ook veel tweedehandse spullen gebruikt, enkel de maxicosi niet. En kijk, meneertje is ondertussen toch ook al bijna 7 jaar. Het KAN dus wel degelijk 🙂
  Nog een fijne zwangerschap gewenst!

 13. Wat een onzin zeg die opmerkingen. Wij proberen zwanger te worden en heb van mijn oma een hele oude wieg gekregen waar generaties hebben ingelegen en een oude box gevuld met allemaal knuffels en dergelijke. Gewoon beetje opknappen en is het weer fris. Wij kopen toch ook genoeg via marktplaats waarom moet alles nieuw zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *