Mommy

Met een baby op reis

Dat reizen dé grootste hobby van m’n vriend en ik is, moet ik jullie wellicht niet meer vertellen. Tot voor de geboorte van Aline, probeerden we er meerdere keren per jaar op uit te trekken. Een verre reis, eens bij de noorder- of zuiderburen, een verlengd weekend meepikken in een bruisende stad .. We love it! Net omwille van die reden hopen we dat Aline een even grote globetrotter wordt als wij twee. Dat we dan ook snel werk wilden maken van een eerste vakantie met ons drietjes, verraste dan ook niemand.

Al was nagenoeg iedereen het blijkbaar unaniem over één bepaald zinnetje: “met een zes weken oude baby op reis gaan, zijn jullie zot?”

Baby op reis

Zot zijn we zeker, maar ondoordacht absoluut niet. Onze beslissing om op reis te vertrekken hing dan ook af van twee heel duidelijke factoren:

 • Het karakter en de ontwikkeling van Aline
 • Mijn eigen toestand en gemoed

Het spreekt voor zichzelf dat je met een schichtig of onrustig kindje of een huilbaby veel moeilijker ergens heen kan trekken dan met een kind dat nagenoeg altijd rustig is. Zoals ik in een eerder artikel al schreef, is Aline nagenoeg altijd rustig en vrolijk. Al van bijna direct na haar geboorte hebben we haar laten wennen aan geluid, lawaai, de auto, de draagzak, .. waardoor we besloten om het er toch op te wagen. Maar dat leidt ons dan naar het volgende vraagstuk:waar naartoe met zo’n kleintje?

Baby op reis

Waarheen?

Hoewel ik stiekem jaloers ben op mensen die hun baby al van bij het begin meenemen naar exotischere bestemmingen, zagen wij het nog niet zitten om langer dan 10 uur met Aline te reizen, laat staan in een vliegtuig te springen. Ze had het misschien wel gekund, maar omdat we zelf een hekel hebben aan een krijsend kind in zo’n kleine cabine, wilden we dat eigenlijk liever niet.

Het leek ons ook logischer om ergens heen te gaan waar we de streek, faciliteiten en vooral de taal al een beetje kenden. Stel dat er dan toch iets zou zijn – een zieke baby of ongeluk kan altijd natuurlijk.. – neemt dat al een stuk stress weg. Dit is meteen ook onze grootste tip! Mag er niet aan denken dat je alles tijdens een crisissituatie nog moet zitten uitvogelen of dat je je baby overal mee naartoe moet sleuren omdat je van alles wil gaan bezoeken.

Baby op reis

Road tripping in Zuid-Afrika, een gletsjer bewandelen in IJsland, dolfijnen gaan spotten in Portugal, .. We houden wel van een beetje avontuur als we op reis gaan, maar dit is vanzelfsprekend een tijdje niet meer mogelijk nu Aline er is. Hoewel we haar later zo veel mogelijk van de wereld willen laten zien, moeten we nu onze vakantieverwachtingen een beetje aanpassen.

We besloten uiteindelijk naar de Dordogne (25km van Bergerac) te trekken, waar mijn vriend familie heeft wonen. In totaal zijn we er al zes keer samen geweest, dus we kennen onze weg er vrij goed. En mocht er dan eens iets minder leuk voorvallen, kon zijn familie in uiterste nood ook even helpen of inspringen.

Vakantieverwachtingen

Road tripping in Zuid-Afrika, een gletsjer bewandelen in IJsland, dolfijnen gaan spotten in Portugal, .. We houden wel van een beetje avontuur als we op reis gaan, maar dit is vanzelfsprekend een tijdje niet meer mogelijk nu Aline er is. Hoewel we haar later zo veel mogelijk van de wereld willen laten zien, moeten we nu onze vakantieverwachtingen een beetje aanpassen. Onze dagen bestonden voornamelijk in het teken van de kleine, maar dan met enkele leuke extraatjes.

Baby op reis

Wij huurden een huisje in een dorpje niet zo heel ver van de rivier Dordogne. Niets speciaal, maar wel met een keuken, badkamer en een terras. Het huisje was omwille van z’n typische ‘Périgordien’-bouwstijl ook lekker fris overdag. Mits de hittegolf ook in Frankrijk toegeslaan had, bleven we dus overdag zo veel mogelijk rond ons huisje hangen om de kleine wat uit de warmte te houden. Wanneer het dan eindelijk een beetje dragelijk was, trokken we naar de Dordogne om wat verder af te koelen. Het was verleidelijk om de kleine ook eventjes te dopen in het water, maar daar gaan we wijselijk nog een jaartje mee wachten!

Baby op reis

Wat moet je ZEKER meenemen?

Naast the obvious – alles wat je dagdagelijks gebruikt voor de verzorging .. – namen we uiteraard een zonnehoedje mee, een zonnebrilletje en speciale baby-zonnecrème. Ook de draagzak heeft al enorm veel z’n nut bewezen. Niet alleen is dit super handig voor een wandelingetje, maar ook voor een baby-huiluurtje. We hebben al gemerkt dat we Aline het makkelijkste weer rustig krijgen als we ze in de draagzak stoppen. ‘t Is zo’n keppetje! En euh, vergeet ook geen koortswerend middel! Je weet maar nooit ..

Baby op reis

Baby op reis

Wat we overigens ook enorm kunnen aanbevelen, zijn het Aeromoov-reisbedje én de Aeromoov Airlayers voor de maxi-cosi.

Baby op reis

Het reisbed werkt een beetje zoals een werptent, weegt quasi niets en is in 2min opgezet en in evenveel tijd weer afgebroken. Plus, hoe handig is dat muskietennetje en UV-schermpje?! De Airlayer leg je dan weer in de maxi-cosi. Deze heeft een luchtdoorlaatbare 3D-honingraatstructuur die zorgt voor een maximale luchtcirculatie, waardoor het overmatig zweten bij je kindje vermindert. Aline heeft er al eentje sinds haar geboorte, en we merken dat ze veel minder snel té warm krijgt. Handig voor in de auto, op reis én in de buggy!

Onze ervaring ..

Hoewel het voor ons ABSOLUUT wennen was aan een niet-actieve vakantie – en we eigenlijk allesbehalve uitgerust teruggekomen zijn van de reis – hebben we ontzettend genoten van onze tijd samen. Ook al hebben we vooral in het huisje vertoefd, eens uit gaan eten, een markt of dorp bezoeken of eens de lokale cultuur gaan opsnuiven lukte allemaal. Hetzij op Aline’s tempo natuurijk.

Baby op reis

Het is ook een kwestie van routine: zorgen dat de luiertas correct gevuld is, dat tuutjes en andere attributen binnen handbereik liggen en dat je ook op reis een bepaalde regelmaat probeert aan te houden. Vooral dat laatste is moeilijk op reis, want je bent toch in een volledig andere omgeving ..

Oké, ze sliep minder goed door en ook op reis had ze even een huiluurtje, maar de tijd die we samen beleefd hebben met ons drietjes is iets wat ze – ook Aline, aan de hand van foto’s die we haar later zullen tonen – ons niet meer kunnen afnemen!

Baby op reis

Mochten er nog vragen zijn over onze reis, stel ze gerust bij de comments, of stuur een mailtje mocht het een iets intiemere vraag zijn. Ik beantwoord ze met veel plezier!

Groetjes,

Laura

10 thoughts on “Met een baby op reis

 1. Ik ben totaal nog geen mommy, maar zalig vind ik je verhalen en foto’s over Aline en motherhood 🙂 Het is een supermooi kindje! Blijf vooral op reis gaan en haar de travel vibes mee te geven, ze zal zo dankbaar zijn later. ♥

  1. Mwoaaaaah, zo lief! Ik hoop inderdaad dat ze de microbe van ons overkrijgt en zelf graag gaat reizen later. Is zo’n verrijking voor je leven..

 2. Wij vertrokken ook op familiereis toen Milan slechts 2 weken oud was. Aangezien hij 10d te vroeg geboren is, als je dus rekent en telt stond onze reis gepland een paar dagen na de uitgerekende geb.datum. Dat is wat als je met de hele familie een jaar op voorhand een reis plant en dan plots zwanger blijkt… Haha… Maar zoals altijd goed voorbereid en met een volledige babyuitzet met mijn newborn op reis… Geen stress want daar geen huishoudelijke taken, rust en ontspanning. En helpende handen a volonté 😉 Ik zou het zo overdoen 😊

 3. Wij gingen ook op reis toen Manon net 2 maanden oud was. De Vogezen in Frankrijk. We gingen er wandelen , eens iets eten, … Heel veel tijd kroop er in eten geven, haar verzorgen, organiseren , maar het was vooral een reis om te genieten van ons nieuwe gezinnetje. Een reis om nooit meer te vergeten. We hebben er 15 jaar later nog altijd plezier om. En sinds haar eerste reisje gaat ze nog altijd overal met ons mee zij het nu toch ook soms iets verder. 🙂 Zo’ n mooi en lief reisverhaal van jullie met de mooie Aline. Een gezinnetje om te koesteren. .

 4. onze baby was nauwelijks ouder dan de jouwe toen we gezellig – net als altijd – gingen kamperen. Gaat prima! Net als jij kozen we er ook voor niet te ver weg te gaan. Het werd Luxemburg, globetrotten kan altijd nog, toch?

 5. Knap hoor! Vorig jaar kwamen wij niet verder dan Texel En dit jaar zoeken we de de Belgische kust op.
  Maar dat logt niet alleen aan onze kleine meid, maar ook aan het feit dat we ook nog een peuter hebbben. En met hem een lange reis maken, lijkt me een hele uitdaging!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *