Mommy, Personal

Het ‘Mama’-lichaam

Mama’s die deze blog lezen herkennen het vast wel: het post-partum ‘mama-lichaam’. Je lichaam is (soms onherkenbaar) veranderd, zowel uit- als inwendig sinds die kleine geboren werd. Dan heb ik het niet alleen over kilo’s, maar ook over het veranderen van de vorm van je lichaam, de stevigheid tot zelfs de teint. En ja, ook de onzekerheid die daar aan vasthangt.

Mama lichaam width=

Tijdens m’n zwangerschap ging ik van 67kg naar 76kg. Vooral vocht en baby, want na m’n bevalling bleef ik rond de 70 kilo hangen. “Wees blij, want je bent amper aangekomen” was de meest voorkomende opmerking als het mijn gewicht betrof. Ben ik blij? Ja, misschien wel. Er zijn inderdaad mensen die méér bijkomen. Maar ben ik daarom gelukkig met hoe m’n lichaam er nu uit ziet? Neen, dat is een ander paar mouwen. En nu met de zomer in het verschiet slaat de onzekerheid dubbel en dwars toe.

 

Mager ben ik nog nooit geweest. Daar konden jullie in dit artikel al meer over lezen. Maar ergens was ik altijd best wel tevreden over hoe ik er uit zag. Op de foto hierboven was ik zowaar trots op m’n lichaam! Sinds de geboorte van Aline kreeg m’n fragiele zelfliefde echter een gigantische mokerslag. Extra kilo’s, een ander model, een buikje en een allesbehalve strak lijf. En hoewel jullie misschien denken van ‘ach Laura, je ziet er toch goed uit?’ zat ik soms al huilend in de badkamer. Ook bepaalde opmerkingen van ‘oh, je hebt precies nog wel een buikje hé’ of ‘het ontzwangeren duurt precies wel wat langer hé’.

Maar dan kan je twee dingen doen uiteraard: verder wenen of r iets aan doen. Ik besloot om dat tweede te doen en terug aan het sporten te slaan. Ik ga nu sinds begin maart om de dag in mijn middagpauze een uurtje gaan sporten. Past in m’n druk schema én ik ben er een stuk productiever door in de namiddag. Traag en gestaag zie ik m’n lichaam weer iets strakker worden. Maar op dit moment zie ik mij écht niet floreren in een bikini op het strand. Stom misschien, want ik zit letterlijk strakker in mijn vel dan vóór mijn zwangerschap, maar voorlopig kan ik het mentaal echt niet. Intussen zijn we wél al naar het zwembad geweest. Kleine mini-overwinning!

Mama lichaam width=

Want gelukkig bestaat er badmode die het zelfvertrouwen een extra boost kunnen geven. Een goed badpak dat vakkundig je body-issues wegmoffelt is goud waard. Serena van Beautylab.nl toont het in dit filmpje heel mooi wat ook corrigerende badpakken met je lichaam én met je eigen body-image & mindfullness kunnen doen. Mijn exemplaar komt van bij Hunkemöller.

De weg naar volledige aanvaarding zal wellicht nog wel een paar ettelijke kilometers lang zijn, maar ik ben er van overtuigd dat ik op termijn wél weer goed in m’n vel zal zitten. En aan alle mama’s voor wie dit artikel heel herkenbaar lijkt te zijn: wij hebben wél een kleine gekocht hé! Hoe awesome is dat?! And remember: you look good! Ook al zie je het (net zoals ik het even niet zie) zelf niet!

Groetjes,

Laura

14 thoughts on “Het ‘Mama’-lichaam

 1. Na vijf kinderen mag ik beslist niet mopperen over mijn mamalichaam vind ik. Dankzij borstvoeding en hardlopen ben ik eigenlijk weer in dezelfde vorm als hiervoor. Een combinatie van mazzel en inspanning denk ik. Maar ik ben er blij mee.

  1. Wauw! Top van je, 5 kinderen én nog de zin/tijd vinden om te hardlopen! Echt, super onder de indruk!!! Dan mag je zeker trots zijn op je mamalichaam!

 2. Hi Laura, Heel herkenbare blogpost. Je lichaam heeft gewoon ook tijd nodig en soms is dat inderdaad moeilijk om te aanvaarden (ik kan er van mee spreken). Dat sporten over de middag vind ik eigenlijk een top idee. Misschien moet ik dat ook maar eens af en doen, want s’avonds is het altijd druk met de kiddos. Groetjes, Ellen

 3. Je ziet er prachtig uit, heel goed om te lezen dat je dat steeds vaker zelf ook vind. Ik heb zo nu en dan al moeite met mijn lichaam zonder zwangerschappen, dus ik hou mijn hart alvast vast.

 4. Zelf was ik ‘slank’ zwanger, maar toch zag mijn lichaam er na de bevalling ook heel wat anders uit. Dan dacht ik ook even: oei, is dit nu waar ik de rest van mijn dagen mee moet leren leven? Dus ook heel wat onzekerheid… Ik dacht dat er geen weg meer terug was. Maar niets is minder waar, ik heb een tof concept gevonden en door de juiste voeding en sport gewerkt aan mezelf. Ondertussen (6maand na de bevalling) staat mijn buik en de rest van mijn lichaam terug strak en voel ik me echt terug goed in mijn vel! Ik hoop dat dit ook snel mag zijn voor jou!

 5. mijn lichaam veranderde eigenlijk pas na de overgang. In mijn zwangerschappen kwam ik z’n slordige 30 kilo aan, na 5 maanden was ik weer broodmager. Nu ben ik een moeke…ik doe mijn best er aan te wennen….

 6. Ik heb nog geen kinderen maar het lijkt me gemakkelijker te accepteren dat mijn lichaam niet perfect is, dan bijvoorbeeld nu. Maar dat is een beetje lastig zeggen nu haha.

 7. Wauw, heel mooi geschreven. Ik vind je op de foto inderdaad prachtig, niks aan veranderen! Maar ik snap het heel goed als jezelf wat anders ziet, meestal zo.. knap van je dat je jezelf dan toch om zet

 8. Wist je dat Serena mijn nichtje is? En ik heb de video inderdaad ook gezien. Ontroerend. En ik begrijp je ook echt. Ook ik vind dat je er prachtig uitziet, maar het gaat om hoe je jezelf voelt. Van binnen. Dat snap ik ook. Ik hoop dat je het zelf op termijn ook gaat zien.

 9. Waauw, wat super dat je dit doet!
  Maar vind zo een commentaren toch echt wel grof!!
  Sowieso wel herkenbaar, hoewel ik helemaal niet dik ben, draag ik de laatste jaren ook veel liever een badpak dan een bikini, omdat ik me dan gewoon beter in mijn vel voel…
  Maar ben deze week na enkele jaren ook terug aan het sporten gegaan (momenteel nog wat stijf na de eerste twee sessies), gewoon thuis met de tv op een fitness youtube filmpje, maar het is een begin 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *