Personal

Personal: Leven met hormonale acné – Deel II

Menig lezer herinnert zich wel nog mijn drama-post van enkele maanden geleden. Leven met hormonale acné, het woog op me. Niet alleen op m’n gemoed, maar ook op m’n professioneel leven en vooral op m’n huid. Ik besloot een arts te raadplegen en op basis van zijn bevindingen hebben we samen beslist om mijn anticonceptiepil aan te passen. Intussen zijn we bijna drie maanden verder, en deel ik graag mijn bevindingen met jullie.

The big question ..
Ben ik nu helemaal acné-vrij? Het antwoord is .. Neen .. Helaas! Maar heeft het geholpen? Daar kan ik gelukkig volmondig JA op antwoorden! Mijn dokter had mij op voorhand gewaarschuwd dat de effecten van m’n oude pil nog tot wel een halfjaar na het switchen konden zichtbaar blijven.

P1020240

Her en der verschijnen er onder m’n kinlijn dus nog steeds kleine acné-bolletjes zoals je kan zien op de foto. Niet meer de grote, pijnlijke knoerten van vroeger, maar kleine stiekemerds die toch vrij snel weer verdwijnen. De intensiteit waarmee ze verschijnen en de grootte van de puistjes zijn in geen enkele mate meer te vergelijken met het slagveld dat m’n gezicht vroeger was. Een goede zet om te veranderen? Absoluut! Al zit ik nu wel met een ander probleem ..

Help, wat nu?
Zoals je wellicht kan zien op de foto’s heb ik enorm veel last van de littekens van de acné die ik vroeger had. Nochtans heb ik ze bijna nooit gekrabd of uitgeduwd. De verkleuringen zijn volgens de huisarts eigenlijk gewoon wondjes die de hormonen hebben aangebracht op m’n huid. Ze gaan wel weg, maar dat zal een kwestie van weken, maanden of zelfs jaren zijn.

P1020241

Ik kreeg wel de raad om bepaalde ‘treatments’ te proberen. Intussen ben ik bezig met een treatment met citroenzuur om de littekens wat te gaan ‘bleachen’. Hiermee mag ik zeker niet gaan overdrijven, want een té intensief gebruik kan leiden tot beschadiging van de huid! Het zuur peelt eigenlijk een aantal cellagen weg, waardoor littekens op den duur minder zichtbaar worden. Ga je er te ver in, kan je wel eens een laagje teveel weghalen.. En dat is niet de bedoeling hé!

A60

In combinatie met deze treatment, gebruik ik nu primers en dagcrèmes met een opvallend hoge SPF. Door het peelen wordt mijn huid immers veel kwetsbaarder voor zonlicht en UV-stralen, waardoor ik ‘m extra moet gaan beschermen. Het product mag je voor deze reden trouwens ook enkel gebruiken voor het slapen gaan!

Ik hoop écht dat het wat wordt, want ik heb geen zin om tot het einde van mijn dagen met deze ‘putkop’ (mijn vriendje zal nu wel lachen denk ik) rond te lopen. Volgens de dokter gaat het uiteindelijk wel weg. Helaas is geduld hebben geen eigenschap die ik bezit. Ik houd jullie op de hoogte!

Hebben jullie nog tips?

Groetjes,

Laura

13 thoughts on “Personal: Leven met hormonale acné – Deel II

 1. Je hebt nu precies hetzelfde probleem als mij, dus ik herken het helemaal! Erg vervelend want nu heb je niet zoveel puistjes meer, maar heb je wel littekens waar je ook niet graag mee rond wil lopen. Bij mij zijn ze al wel een stuk vervaagd, maar ik ben nog steeds niet blij met hoe het nu is. Zelf gebruik ik ook de Blemish Fade Night Lotion van The Body Shop, ik heb het idee dat het daar wel iets minder van wordt, maar een wondermiddel is het niet. Wat ik wel een soort van wondermiddel vind is scrubben; ik gebruik daar een hele milde scrub voor, maar ik merk dat mijn huid na gebruik een stuk meer glowy is en de littekens vervagen daar ook van 🙂 Ik hoop dat je (en ik zelf ook natuurlijk) er snel vanaf bent!

  1. Zo, dat lijkt me wel interessant! Ik ga ook niet te veel door elkaar gebruiken, zoals Mireille hierboven al aangaf, dus een beetje met een keer 🙂

 2. Is Bio-oil geen optie voor je littekens? Dat schijnt toch zo goed te zijn? Ik heb me onlangs ook eens flesje aangeschaft omdat ik ook een plekje (littekentje denk ik) in mijn gezicht heb dat ik graag minder (of zelfs weg) zou willen. Nu ga ik bio-oil dus proberen 🙂

 3. Lieve dames. Er zijn oplossingen genoeg om acne littekens te vervagen en te laten verdwijnen. Waarom bezoeken jullie niet eens een goede schoonheidsspecialiste of huidtherapeute ( heb je nog kans op vergoeding ook ). Er zijn zoveel manieren om een huid weer mooi te krijgen. Ga aub niet te veel rommelen met producten dat kan ook averechts werken.
  Gebruik dagelijks een reiniging een paar keer per week een Scrub ( bij actieve ontstekingen geen korrels maar een Scrub met enzymen of zuren, door het schuren verspreid je de ev. ontsteking. ) een reinigend masker graag ook een paar keer per week. En bescherm je huid tegen UV stralen om verkleuringen te voorkomen. Het liefst producten die op elkaar afgestemd zijn en niet allerlei merken door elkaar. Ik snap dat jullie als blogsters van alles uit willen proberen maar dat is voor probleemhuiden niet zo goed. Ik kan jullie wel een aantal merken aanraden maar dat is reclame en dat wil ik niet. Mochten je nog vragen of advies willen mail me gerust. Enne ik weet zeker dat als je wilt jullie een mooie huid kunnen krijgen. Heb geduld.

  1. Hoi Mireille, ik wil juist even laten weten dat alles wat ik test omtrent het vervagen van littekentjes op m’n huid in samenspraak is met een dermatologe 🙂 Ik ben mij ervan bewust dat verkeerd gebruik helemaal fout kan gaan, dus zorg ik ook dat alles correct gebeurt 🙂

 4. ik heb ook op dezelfde plek nog af en toe puistjes,maar het wordt gelukkig minder. De littekens zijn wel weggetrokken in de loop der jaren..er is dus hoop!!

  1. MAXIMUM 2x per week.. Drie druppeltjes (op elke wang en ééntje onder m’n kin) en licht inwijven.. Echt niet meer! Ik zou er ook niet mee beginnen zonder eerst even langs te gaan bij de arts of huidspecialist. Bij mij gebeurt alles gecontroleerd!

 5. Pfff is lastig dat je daarvnu mee te maken hebt 🙁 ik hoop dat je natuurlijk iets anders, minder agressief, kuntvinden tegen de luttekens maar wel al goed dat je acné geleidelijk aan vermindert! Hoofd omhoog houden he, I know the feeling 🙁

 6. Lieve Laura,
  Ik ben blij dat het enigszins geholpen heeft.
  Hopelijk vind je snel een nog fijnere oplossing.
  Maar weet, you’re a beautyful person <3
  Liefs Christianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *