Mommy

Help! Aline’tje ziek!

Wie mij volgt op instagram, weet dat Aline een heel vrolijke baby is. Het eerste wat ze ‘s morgens doet – na het leegschrokken van haar ochtendfles – is glimlachen, en als ik ze ‘s avonds in haar bedje leg, mag ik er bijna zeker van zijn dat een big smile het laatste is wat ik zie als ik haar kamerdeur toetrek. Maar vorig weekend was dat allesbehalve het geval. Aline’tje was immers voor het eerst ziek. Bijgevolg, mama ook voor het eerst écht geconfronteerd met een gebroken moederhart ..

En ja, dit is géén verhaal met een dramatisch einde, noch is Aline echt doodziek geweest. Ik wil in deze post toch eventjes neerpennen hoe een first-time mom voor ‘t eerst omgaat met een ziek kindje.. Of toch, hoe ik ‘t ervaren heb.

Aline ziek

Een dagje diarree is toch niet zo erg?

Sorry voor de in-your-face koptekst, maar ik weet anders niet hoe ik ‘t moet verwoorden. Aline had sinds een dag of twee last van geelachtige diarree. Niet zo heel ongewoon, want baby’s hebben daar wel regelmatig eens last van. Koorts had ze ook niet, en ook in de crèche was er niemand gealarmeerd. Ook Aline zelf dacht er het hare van: “Spelen, zitten, kirren, rollen, .. met diarree lukt dat ook hoor mama!”. En die diarree, dat gaat wel weer over zeker?

Niet dus..

Enkel mama kan mij troosten ..

Vrijdagnacht, 2u30 ‘s nachts. Aline schreeuwt het uit. Niet zomaar huilen om haar tuutje, maar echt schreeuwen van pijn. Wenen doet ze enkel met reden – vuile pamper, honger/dorst, aandacht, .. – en intussen weten we al goed welk soort gehuil hoort bij welke actie, maar dit was echt tieren. Mijn moederinstinct schiet wakker en meermaals die nacht loop ik met Aline de kamer en gang rond om haar te troosten. Papa wil helpen, maar hij krijgt ze niet direct stil. Heeft ze pijn? Heeft ze een slechte droom gehad? Geen idee .. Rond 5u krijg ik ze eindelijk in slaap, zodat ikzelf snel nog wat kan bijslapen voor ik moet gaan werken ..

Aline ziek

Zaterdag is ze vrij rustig, er kan zelfs gelachen worden. Af en toe eens een huil-momentje, maar eigenlijk gaat het best goed. Alleen die dekselse diarree blijft aanhouden. Ook slaapt ze meer dan normaal, wat wij wijten aan de gebrekkige nachtrust van de nacht voordien. Kindjes kunnen ook eens een slechte dag hebben zeker?

Zaterdagnacht gaat het wéér mis. Aline schreeuwt het weer uit, en ook nu is het enkel ik die ze al bij al wel wat kan kalmeren. Wat scheelt er toch? Wij weten het niet .. Perdolan brengt een beetje verlossing, maar opnieuw starten we de dag met vrij weinig slaap.

Toch maar naar de dokter

Zondag lijkt het wat beter te gaan. We gaan wandelen in Brugge en eigenlijk is ze best flink. Ze ziet er wel heel moe uit, maar de buitenlucht doet haar goed. Misschien is het intussen toch over? Eenmaal terug thuis gaat het echt weer mis. Een hysterische Aline valt na enkele tientallen minute schreien eindelijk weer in slaap. Doen we iets verkeerd? Waarom heeft ze zo veel pijn? We besluiten haar wat perdolan te geven en we maken reeds een afspraak bij de dokter. Gelukkig ben ik nog een dagje thuis en is papa ook vroeg thuis van zijn werk.

Aline ziek

De dokter weet het na een onderzoek aan een infectie of virus op de darmen, waardoor ze hevige krampen en diarree kreeg. Ocharme mijn kleine meid. Gelukkig is het iets wat vanzelf overgaat, en uiteindelijk niet besmettelijk bleek te zijn. Maar mijn moederhart .. Dat ben ik nog een beetje aan het samenrapen..

Nog wat kneedwerk te gaan ..

Nieuwbakken mama’s herkennen het wellicht wel. Dat gevoel van onmacht en bezorgdheid? Wel, ook ik werd hiermee geconfronteerd. Veel mensen probeerden me een hart onder de riem te steken door te zeggen dat het allemaal wel ging meevallen, of dat ik ze maar eventjes moest laten wenen. Maar eerlijk? Op dat moment neemt je instinct het toch even over. Iets doet je kind pijn, en zelf kan je er niets aan doen. En, dat is lasting. En JAAAA.. Uiteindelijk het inderdaad wel allemaal mee te vallen, maar op het moment zelf ..

Aline ziek

Aline wordt ongetwijfeld wel nog eens ziek, en ongetwijfeld volgen er nog slapeloze nachten waarin ik me zorgen maken over haar.. Maar hoe ouder ze wordt, hoe meer dat wel zal wennen zeker?

Hoe ging jij om met je baby’tje toen ze voor het eerst ziek waren? Herkenbaar?

Groetjes,

Laura

19 thoughts on “Help! Aline’tje ziek!

 1. Ik heb zelf geen kleine maar ik kan me voorstellen dat het best schrikken is. Je weet toch niet precies wat zo´n kleintje voelt en wilt graag het beste natuurlijk:)

 2. Ocharme, dat is echt niet leuk!! Ik vind het, na 11j, nog altijd superzielig als Noah nog eens ziek is (gebeurt gelukkig niet meer zo vaak dan wanneer ze klein zijn). Maar ik snap heel goed hoe je je voelt, zeker als ze zo klein kunnen ze nog niet vertellen wat er precies aan de hand is! Hopelijk is ze alweer de oude! x

  1. Ja, ze is al bij al wel oké! Al is haar pamper verversen nu niet bepaald aangenaam, haha! Ben al heel blij dat ze geen pijn meer heeft .. Went dus blijkbaar niet, dat ziek zijn van een kind .. Meh!

 3. Het went inderdaad als ze ouder worden, het wordt er dan ook echt wel eenvoudiger op, maar toch… het blijft een naar gevoel om je kind ziek te zien.

 4. nooit leuk om je kind ziek te zien. en altijd je gevoel volgen. en ja het wordt makkelijk als ze ouder worden want dan kunnen ze beter aangeven wat er aan de hand is

  1. Ja, dat is wel waar! Daar heeft mijn vriend het op dit moment nog het moeilijkste mee, dat hij niet weet wat er scheelt. Nog enkele jaren doorbijten, en dan kan Aline het inderdaad zelf aangeven (hopelijk) wat er scheelt.

  1. Oh, dankjewel! Is lief! Ze staat ontzettend graag op de foto allesinds. Ik moet nog maar mijn camera of telefoon bovenhalen of ze begint al te lachen!

 5. Ziek zijn is nooit leuk. Vooral voor de kleintjes nog een stuk erger! Mijn dochter is inmiddels bijna 3, maar mijn hart breekt steeds weer.

 6. Heel herkenbaar! Mijn meiden zijn nu 22, 18,17 jaar oud en ik vind het nog steeds erg. Het verschil is wel dat ik veel kalmer ben en weet dat ze er doorheen moeten. Maar ik snap precies hoe jij je voelde!

 7. Zo zielig als die kleintjes ziek zijn! Onze jongste is momenteel ook ziek, keelontsteking, als ik dan zie hoeveel last hij er van heeft, dan breekt mijn moederhart ook.. Heel veel beterschap voor je kleine meisje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *