Style

Handgemaakte, duurzame geurkaarsen van Zolea

Velen onder jullie kennen Zolea als de eerlijke, ‘groene’ blogster die op haar eigen webstekje ons wegwijs maakt in de wondere wereld van eco-friendly cosmetica, maar wisten jullie dat eigenlijk ook heel wat DIY-projecten op haar blog-palmares staan heeft? Heel wat van deze projectjes deelde ze al met de wereld op haar blog en in haar eerste boek ‘Homemade Beauty’, maar enkele van haar eigen fabricaties zette ze ook te koop in haar eigen webwinkeltje.

Ik was al ja-ren (ja echt, jaren van uitstelgedrag .. ) benieuwd naar haar zelfgemaakte geurkaarsen, en ter ere van de lancering van haar boek, besloot ik de koe bij de hoorns te vatten en ze ein-de-lijk eens te bestellen. Maar, wat maakt haar geurkaarsen nu zo special?

Zolea Geurkaarsen

The Mainstream

Wanneer je in de winkel een geurkaars koopt, heb je een grote kans dat deze zijn gemaakt van paraffine. Paraffine is een afgeleide van aardolie. Echt duurzaam kan je dat natuurlijk niet gaan noemen, maar toegegeven: 75% van mijn geurkaarsen bevatten paraffine. Wat ik zelf niet wist, is dat er bij het branden van een paraffine kaars heel wat schadelijke stoffen vrij komen én dat deze kaarsen ook heel snel opbranden. Yikes!

Naast paraffine, bestaat er Stearine. Dit is een kunstwas, gemaakt uit dierlijk- of plantaardig vet, wat ze dus ook niet bepaald duurzaam of milieuvriendelijk maken! Stearinekaarsen branden schoner dan paraffine kaarsen (minder rook) en zijn harder, waardoor ze langer branden en niet druipen. Beter dus, maar nog niet wat het moet zijn.

Zolea’s Geurkaarsen

Alternatieven voor bovenstaande ingrediënten, zijn bijenwas – let op, er worden ook kaarsen verkocht die geen 100% bijenwas bevatten, maar zich wel zo positioneren – en soja was. Zolea gebruikte tot voor kort deze laatste in haar kaarsen, omdat soja was betaalbaar is, lang brandt en geen giftige stoffen uitstoot. Enig nadeel is dat deze niet in Europa geproduceerd wordt en dus een lange weg moest afleggen. Intussen is zevolledig omgeschakeld op raapzaadwas. Nog een tikkeltje duurzamer én ook verkrijgbaar dicht bij huis.

Zolea Geurkaarsen

Elke geurkaars is handgemaakt, hebben een houten wiek en worden gegoten in een recycleerbare verpakking, afgesloten met kurk. Ik bestelde drie geurvarianten: clean cotton, lemon verbena & orange blossom!

  • Clean Cotton: Clean Cotton ruikt precies naar pas gewassen lakens, vers van de waslijn. Een frisse geur die bestaat uit een mix van citrus, babypoeder en musk.
  • Lemon Verbena: Lemon Verbena is een frisse, groene citrusgeur. De perfecte balans tussen sappige citrus en groene verbena die je huis meteen een schoon gevoel geeft.
  • Clean Cotton: Orange Blossom is een frisse en fruitige citrusgeur. Petigrain-Neroli topnoten en een hart van oranjebloesem doen je denken aan een wandeling door een sinaasappelboomgaard in de lente.

Geuren die met gemak het hele huis vullen, zonder eigenlijk al te snel op te branden. De kaarsen branden door de houten wiek trouwens ook heel gelijkmatig, dus je kaars brandt ook echt wel helemaal tot beneden op! Heerlijk! Ze branden zo’n 40u.

Zolea Geurkaarsen

Ik ben alvast grote fan van de kaarsen en ga zeker in de toekomst nog wat extra exemplaren bestellen! Ik ben ook ontzettend benieuwd naar de andere geuren – Green Tea & Lavender Vanilla – uit de collectie, maar die waren niet meer voorradig. Duurzaamheid done right als je ‘t mij vraagt!

Zelf benieuwd naar de geurkaarsen van Zolea? Je kan ze bestellen op haar webshopje voor €15,00 ‘t stuk!

Groetjes,

Laura

9 thoughts on “Handgemaakte, duurzame geurkaarsen van Zolea

  1. Aaah!! Dit klinkt zo heerlijk! Vooral vanilla, dat is echt mijn geur haha! Wel vindt ik het voor een geurkaarst best prijzig.

  2. de vraag is of deze kaarsen duur zijn of dat andere kaarsen eigenlijk te goedkoop zijn. Maar goed dat er ook met kaarsen nu exemplaren zijn die milieuvriendelijker zijn.

    1. Het tweede vooral. De duurzame ingrediënten zijn een stukje duurder, en ook het feit dat ze handgemaakt zijn en niet machinaal, maakt dat er ook iets meer arbeid aan te pas kwam bij het maken.

    1. Echt? Een kaart van Rituals is even groot en kost evenveel, maar is niet zo duurzaam. Je mag ‘t natuurlijk niet vergelijken met een geurkaars uit de Action hé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *