Personal

De zin en onzin van dupes

Het meest gezochte woord in de blogosphere is zonder twijfel het woord ‘dupe’. Grote, bekendere blogs pakken er ‘t liefst mee uit in een uitgebreid artikel, maar ook menig ander beautyliefhebber gaat steeds meer op zoek naar dé perfecte dupe van zijn of haar favoriete product. Maar, is dat wel zo verstandig? ‘t Houdt me al een tijdje bezig, en vandaag wilde ik er toch eens mijn zegje over doen.

Misschien even stilstaan met wat een dupe nu precies is, vooraleer ik er m’n mening over geef. De term dupe wordt meestal gebruikt voor een product dat exact hetzelfde is als een ander, vaak duurder OF populairder product. Een ‘duplicate’ als ‘t ware, wat meteen ook ‘dupe’ verklaart. Ergens wel logisch, want niet iedereen heeft hetzelfde budget voor ogen als het over make-up gaat.

Hourglass Ambient Lighting Blush

Zelf heb ik een periode gehad dat ik als een gek in de ‘Essence’, ‘Catrice’ en ‘MUA’-bakjes zat te graaien, op zoek naar de perfecte dupe voor de nieuwste MAC lipstick, het nieuwste nagellakkleurtje van Chanel of de perfecte kopie van de Clinique Chubby Sticks. Waarom? Tja, om er een goed gelezen artikel over te kunnen schrijven tiens .. Want eerlijk? Die producten belandden uiteindelijk ergens onderaan mijn make-up schuif.

week31

Het was maar tijdens m’n verhuis dat ik eigenlijk goed en wel besefte wat de zogenaamde ‘dupecultuur’ met een beautyliefhebber doet. Tijdens het sorteren vond ik ettelijke lipsticks terug die twee druppels water leken op een bekender, duurder product, maar amper gebruikt werden, omdat er toch iets mee schorde. Kwaliteit, houdbaarheid, finish, .. Nooit was het eigenlijk 100% wat ik er van verwachtte, maar toch kocht ik het. Voor de heb wellicht ..

Sisley Phyto Lip Twist Melon Litchi

Toen deed ik iets wat je als blogger of beautyliefhebber best niet gaat doen: de rekening maken .. Toen ik alle halfopen potjes, amper aangeraakte lipsticks en nagenoeg versteende nagellakjes begon te tellen én er een prijs op kleefde, besefte ik dat ik voor dat geld evengoed enkele ‘real deals’ kon aangeschaft hebben. Want zeg nu zelf, een MAC-lipstick houdt toch duizend keer beter dan een ‘Long lasting lipstick’ van Essence? Met pijn in het hart ben ik beginnen sorteren, klasseren en weggooien en believe me, het was confronterend ..

DSC_2383

Nu is het zeker niet mijn bedoeling om mensen te veroordelen of bekritiseren die dupes aanschaffen omdat ze een goedkoper alternatief zoeken voor een bepaald product. Niet iedereen is immers bereid om x-aantal euro’s op tafel te leggen voor een lipstick, foundation of wat dan ook. Maak gewoon niet de fout om van ALLES een dupe te gaan zoeken, want eerlijk is eerlijk: het prijsverschil zit ‘m 90% van de keren in kwaliteit. Maak voor jezelf de keuze of je gaat voor een kleur of voor een ‘effect’, en je zult vanzelf merken dat je portemonee je dankbaar zal zijn.

Hoe staan jullie hier tegenover? Kunnen jullie zich vinden in mijn mening, of ben ik nu te verwaand? Ik ben benieuwd wat jullie mening is over de ‘dupecultuur’ ..

Groetjes,

Laura

5 thoughts on “De zin en onzin van dupes

  1. Oh ik had dit even goed kunnen schrijven. Helemaal mee eens! Plus merken zoals w7 die echt bijna exacte kopieën maken kan ik helemaal niet appreciëren. Als mijn budget kleiner is koop ik liever een origineel goedkoper product.

  2. Heel interessant en eerlijk artikel Laura!
    En eerlijk, je hebt helemaal gelijk! Soms is het gewoon beter te investeren in één kwaliteitsvol product dat voor lange tijd meegaat dan in meerdere goedkopere varianten die je zoals je zelf aangeeft dan toch eigenlijk niet gebruikt. Leuk artikel!

    Liefs Astrid (Timeless Elegance)

  3. Ik ben het zeker met je eens wat lipsticks betreft! Zelf kies ik toch ook vaak voor MAC of een andere dure lipstick. Wanneer ik een dupe koop is het vast een kleur die ik niet super graag wilde hebben zeg maar… Maar ik heb bijvoorbeeld wel een mooie dupe van een blush en dat vind ik dan toch weer anders. Want ook daar zie je een beetje kwaliteitsverschil, maar lang zo sterk niet als bij een lipstick! 🙂

  4. Ik ga volledig akkoord met je artikel. Ik investeer ook veel liever in een iets duurder product, dan dat ik 5 dupes koop. Meestal is de kwaliteit veel slechter, zeker in het geval van lippenstift. Geen goedkope dupe lippenstiften voor mij!

  5. Ik denk inderdaad dat veel producten van goedkope merken gekocht worden omdat het een hype product is. Maar ik probeer zelf tegenwoordig eerst goed na te denken voor ik iets koop, ga ik het vaak gebruiken ja of nee? En is het de prijs ervan waard ja of nee. Maar ik snap dat er ook heel wat mensen zijn die gewoon het budget niet hebben om een Chanel lipstick of Dior oogschaduw te kopen en ik denk dat zij net wel vaak hun dupe product gaan gebruiken. Tenslotte met wat kan je vergelijken? De kleur is identiek… . en als je de andere kant niet uitgeprobeerd hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *